Żurek
Składniki na 4 porcje:
Składniki na 4 porcje:
- 400 ml żuru
- 200 g włoszczyzny
- 1,25 l wody
- 200 g ziemniaków
- 400 g białej kiełbasy
- 4 jaja ugotowane na twardo
- 1 ząbek czosnku
- 1 czubata łyżka mąki
- sól
Z
włoszczyzny i ziemniaków ugotuj wywar, wlej żur. Mąkę rozprowadź w
małej ilości zimnej wody, dolej do zupy, zagotuj i osól. Dodaj pokrojoną
w plasterki kiełbasę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podawaj z
jajkiem ugotowanym na twardo
Klopsiki w sosie pomidorowym
Składniki na 4 porcje:
Sos:
Składniki na 4 porcje:
Sos:
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki śmietanki 30%
- przyprawy (bazylia, oregano)
- woda
- 1 ząbek czosnku
Klopsiki:
- 250 g mięsa wieprzowego z kością (np. łopatki)
- 250 g mięsa cielęcego z kością (łopatka)
- 1 czerstwa bułka
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Bułkę
namocz w mleku, odciśnij. Mięso oddziel od kości, opłucz, osącz i
pokrój na kawałki. Mięso i bułkę przepuść 2 razy przez maszynkę do
mielenia mięsa, osól, dodaj całe jajko, wyrób ręką na spójną masę.
Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie z oliwek, dodaj do masy mięsnej,
wymieszaj. Uformuj małe klopsiki. Zagotuj wodę w dużym garnku. Wrzuć
klopsiki na wrzątek, podgotuj 5minut. Wyjmij łyżką cedzakową, ułóż w
rondelku i zalej sosem pomidorowym. Podduś 20 minut.
Surówka z białej kapusty
Składniki na 4 porcje:
Składniki na 4 porcje:
- 1 kg białej kapusty
- 1 cebula
- 3 łyżki gęstego jogurtu
- 1 łyżka majonezu
- 1 ząbek czosnku
- pieprz, sól, curry
http://aktywniepozdrowie.pl/menu-na-codzien/jesien/przykladowe-zestawy-i-przepisy-obiady/994-zestaw-7
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz