niedziela, 10 listopada 2013

Propozycja na niedzielny obiad

Żurek
Składniki na 4 porcje:
  • 400 ml żuru
  • 200 g włoszczyzny
  • 1,25 l wody
  • 200 g ziemniaków
  • 400 g białej kiełbasy
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czubata łyżka mąki
  • sól
Z włoszczyzny i ziemniaków ugotuj wywar, wlej żur. Mąkę rozprowadź w małej ilości zimnej wody, dolej do zupy, zagotuj i osól. Dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo
Klopsiki w sosie pomidorowym
Składniki na 4 porcje:
Sos:
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki śmietanki 30%
  • przyprawy (bazylia, oregano)
  • woda
  • 1 ząbek czosnku
Klopsiki:
  • 250 g mięsa wieprzowego z kością (np. łopatki)
  • 250 g mięsa cielęcego z kością (łopatka)
  • 1 czerstwa bułka 
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Bułkę namocz w mleku, odciśnij. Mięso oddziel od kości, opłucz, osącz i pokrój na kawałki. Mięso i bułkę przepuść 2 razy przez maszynkę do mielenia mięsa, osól, dodaj całe jajko, wyrób ręką na spójną masę.  Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie z oliwek, dodaj do masy mięsnej, wymieszaj. Uformuj małe klopsiki.  Zagotuj wodę w dużym garnku. Wrzuć klopsiki na wrzątek, podgotuj 5minut. Wyjmij łyżką cedzakową, ułóż w rondelku i zalej sosem pomidorowym. Podduś 20 minut.
Surówka z białej kapusty
Składniki na 4 porcje:
  • 1 kg białej kapusty
  • 1 cebula
  • 3 łyżki gęstego jogurtu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz, sól, curry
Kapustę poszatkuj, dopraw solą i odstaw na 2-3 godziny, żeby zmiękła. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, dodaj do kapusty. Majonez wymieszaj z jogurtem i przyprawami. Wyciśnij ząbek czosnku i wszystko dokładnie wymieszaj.
http://aktywniepozdrowie.pl/menu-na-codzien/jesien/przykladowe-zestawy-i-przepisy-obiady/994-zestaw-7

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz